Mieszaniny chemiczne
Pojęcie mieszaniny
Mieszanina, to układ dwóch lub więcej pierwiastków lub związków chemicznych zmieszanych ze sobą w dowolnym stosunku, taki układ ma pewne właściwości, których nie ma żaden ze składników w stanie osobnym.Mieszaniny pomiędzy sobą różnią się liczbą składników, zawartością ilościową składników, stopniem rozdrobnienia (jednorodność), stanem skupienia.
Rozróżnia się dwa rodzaje mieszanin:
- mieszaniny jednorodne, homogeniczne (roztwory) np. stopy metali, solanka, cukier w wodzie, powietrze itp.), wzrokowe określenie składu mieszaniny jednorodnej jest zazwyczaj niemożliwe;
- mieszaniny niejednorodne, heterogeniczne np. opiłki z piaskiem, zaprawa murarska; składniki mieszanin niejednorodnych można często określić bez pomocy aparatury analitycznej.
Sposoby rozdzielania mieszanin:
Rozdzielenie mieszanin stosuje się między innymi w celu uzyskania jednego lub kilku składników w stanie czystym. Do sposobów rozdzielenia mieszanin należy:- filtracja (sączenie) jest to metoda oddzielania substancji stałych od cieczy i gazów, poprzez mechaniczne zatrzymanie jednego ciała stałego na filtrze;
- ekstrakcja jest operacją służącą do rozdzielenia mieszanin ciał stałych i ciekłych, rozdział następuje przez rozpuszczenie niektórych składników mieszaniny w cieczach, zwanych rozpuszczalnikami
- sedymentacja jest to proces opadania zawiesiny ciała stałego w cieczy w wyniku działania siły grawitacji lub sił bezwładności (np. siła odśrodkowa w wirówce), sedymentacji ulegają zawiesiny o gęstości większej niż gęstość cieczy
- denaturacja jest to wydzielanie się gazu z roztworu nasyconego (np. na wskutek obniżenia ciśnienia lub wzrostu temperatury)
- destylacja to rozdzielanie ciekłej mieszaniny związków chemicznych przez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników
- krystalizacja jest to proces powstawania fazy krystalicznej z fazy stałej (amorficznej), fazy ciekłej, roztworu lub fazy gazowej.
- chromatografia jest to rozdzielenie substancji w wyniku przepuszczenia roztworu badanej mieszaniny przez specjalnie spreparowaną fazę rozdzielczą, zwaną fazą stacjonarną, fazą rozdzielczą są substancje wykazujące zdolności sorpcyjne lub zdolne do innych oddziaływań na substancje przepływające
- elektroforeza jest to rozdzielenie mieszaniny związków chemicznych na możliwie jednorodne frakcje przez wymuszanie wędrówki ich cząsteczek w polu elektrycznym
- sączenie (filtracja) jest to oddzielenie osadu od roztworu metoda przepuszczania mieszaniny roztworu z osadem przez porowata przegrodę (sączek będący filtrem)
- adsorpcja jest to wykorzystanie procesu wiązania się cząsteczek, atomów lub jonów na powierzchni lub granicy faz fizycznych substancji
- osmoza jest to dyfuzja rozpuszczalnika przez błonę półprzepuszczalną rozdzielającą dwa roztwory o różnym stężeniu
Podział mieszanin
Układ homogeniczny
- jest to układ jednorodny, zawierający jedną fazę (substancje oraz roztwory w jednym stanie skupienia)Układ heterogeniczny
- jest to układ wielofazowy niejednorodny, składający się dwóch lub więcej fazRoztwór
- jest to mieszanina jednorodna (homogeniczny układ wieloskładnikowy), która może być w stanie stałym (stopy metali), ciekłym (woda utleniona) i gazowym (propan, butan instalacji gazowej gospodarstwa domowego)Układ rozproszony (układ dyspersyjny)
- jest to mieszanina składająca się z fazy rozproszonej i fazy rozpraszającej, faza rozproszona to najczęściej cząstki o nieidentycznych rozmiarach, faza rozpraszająca to najczęściej zbiór drobin, cząsteczek. Na przykład piana jest układem dyspersyjnym, w którym fazą rozproszona jest gaz, a fazą rozpraszającą jest ciecz.Mgła, to układ dyspersyjny, w którym fazą rozproszoną jest ciecz, a fazą rozpraszającą jest gaz.
Dym, to układ dyspersyjny, w którym faza rozproszoną jest ciało stałe, a fazą rozpraszającą jest gaz.
Stopień rozdrobnienia
Stopień rozdrobnienia (dyspersji), jest to wielkość określająca rozmiary cząstek fazy rozproszonej. Stopień rozdrobnienia dzieli się na:- rozdrobnienie drobinowe- substancja rozpuszczona jest rozdrobniona do pojedynczych drobin (atomów, cząsteczek, jonów)
- rozdrobnienie koloidalne- substancja, której rozmiary cząstek są w granicach od 1000 pm do 500 000 pm
- rozdrobnienie gruboziarniste- substancja, której rozmiary cząstek są większe niż 500 000 pm
Koloid
- mieszanina niejednorodna o rozdrobnieniu koloidalnym, mieszaniny tej nie da się rozdzielić przez sączenieZawiesina
- mieszanina niejednorodna o rozdrobnieniu gruboziarnistymRozpuszczanie
Rozpuszczanie, to proces mieszania się dwóch substancji, który prowadzi do otrzymania roztworu. Rozpuszczanie zależy od:- rodzaju substancji rozpuszczonej
- rodzaju rozpuszczalnika
- temperatury, dla cieczy i ciała stały wzrost temperatury przyspiesza rozpuszczanie, dal gazów jest odwrotnie
- ciśnienia w przypadku gazów, większe ciśnienie przyspiesza proces rozpuszczania
Rozpuszczanie cieczy w cieczy
Rozpuszczanie cieczy w cieczy, przy mieszaniu cieczy o dużej różnicy gęstości należy wlewać ciecz o większej gęstości do cieczy o mniejszej gęstości (np. wlewamy kwas do wody). Ta kolejność pozwala uzyskać szybsze i równomierne mieszanie się cieczy.Rozpuszczanie gazu w cieczy
Gazy wprowadzamy do cieczy przez rurkę, której drugą końcówkę zanurzamy w cieczy przy gazie trudno rozpuszczalnym; dla gazu łatwo rozpuszczalnego koniec rurki umieszczamy nad powierzchnia swoboda cieczy. W obu przypadkach układ aparatura musi mieć wylot służący do odprowadzenia nadmiaru gazu.Rozpuszczanie ciała stałego w cieczy
W tym przypadku kolejność wprowadzania składników do naczynia może być dowolna. Rozpuszczanie ciała stałego w cieczy możemy przyśpieszyć przez: rozdrobnienie, mieszanie i ogrzewanie.Roztwór nasycony i nienasycony
Roztwór nasycony, to roztwór, którego stężenie nie ulega zmianie po wprowadzeniu kryształu substancji rozpuszczanejRoztwór nienasycony, to roztwór, w którym można rozpuścić więcej substancji niż do tej pory jest w niej rozpuszczone.